Et friskt pust
Det er noe med den storslåtte naturen på Helgeland som gjør det attraktivt for unge mennesker å velge montørbransjen. – Den flotte Helgelandskysten er verdens flotteste kontor.
Brønnøysund bader i høstsola, fuglene kvitrer og bølgene skvulper forsiktig i havkanten. Lufta er ren og kald.
Rikke Johansen beveger seg rolig ut av varebilen prydet med Helgeland Kraft i store bokstaver.
– Hei, sier hun forsiktig og smiler bredt.
En rosa markering
Rikke har tatt utdanningen sin i Helgeland Kraft og vært der i snart fire år. Hun er godt likt av resten av montørteamet som synes det er forfriskende med unge nyutdannnede energimontører.
I kantina får de unge kvinnelige energimontørene mye ros av dem med litt lengre erfaring.
– Det er en fordel med begge kjønn i montørteamet. Det er skikkelig bra for arbeidsmiljøet, så det er bare positivt, istemmer energimontør Kurt Olsen.
Han har jobbet i Helgeland Kraft i 29 år.
– Vi lærer hele tiden noe nytt og det kommer stadig nye utfordringer. Det er artig og forfriskende å ha kunnet jobbe i nesten 30 år og fremdeles lære noe nytt, sier Kurt.
Montørene i Helgeland Kraft er alle dyktige, kompetente og servicevennlige.
Rikke har sokker med små hjerter og det lange lyse håret skinner i høstsola.
Hun åpner varebilen og henter ut de rosa stolpeskoene. Resten av utstyret som delvis henger ut av hyllene er også spraylakkert rosa.
– Her i bilen har jeg tatt med meg alt jeg trenger for å rette en feil. Skjøter, jekker og annet verktøy. Alt er spraylakkert rosa.
– Det er ikke så mange kvinnelige energimontører i kraftbransjen, så da måtte jeg markere det litt sammen med min kvinnelige medarbeider, sier Rikke.
Gode hjelpemidler
Det er 16 grader, så temperaturen er perfekt for å klatre i masten.
På beltet har hun fallsikring og slynge man bruker for å sikre seg selv når man jobber i masten, i tillegg til annet nødvendig sikkerhetsutstyr som hansker og hjelm.
– Sikkerheten tas på alvor, forklarer Rikke mens hun viser frem alt som skal være på plass før hun begynner oppdraget.
Sikkerheten er alltid første prioritet, og montørenes ve og vel har blitt betydelig forbedret i løpet av årene.
– Jeg ville bli energimontør fordi det hørtes ut som et spennende yrke. I tillegg hadde jeg et ønske om å få jobbe ute i den vakre naturen vår i stedet for å sitte inne på et kontor. Som energimontør får man mulighet til nettopp det, sier hun.
Yrket kan til tider være fysisk utfordrende, men i dag har de mange gode hjelpemidler som letter arbeidet.
– I gamle dager var det mye bæring av svintunge ryggsekker. Nå har vi hjelpemidler som helikopter, ATV, snøscooter osv. Vi kommer oss enklere ut i terrenget nå enn tidligere, forteller Kurt mens han lener seg bakover fra masten.
– Man lærer seg å stole på utstyret. Det er absolutt litt dumt å ha høydeskrekk i denne jobben.
Sikkerhet først
I dag kobler Rikke en EX-forsyning til et boligfelt.
– En EX er en isolert hengeledning, forklarer Rikke.
Som energimontør jobber hun med å bygge og vedlikeholde el-kraftnettet.
Energimontørene tar renovering av elektrisk anlegg, koblet til nybygg, lagt kabelanlegg, utført kabelpåvisning på vegne av leverandører som Signal, BroadNet og Telenor, feilsøking og mye mer.
De jobber med elektrisk energi fra den blir produsert på en kraftstasjon til den når fram til forbrukerne via el-kraftnettet som er bygd ut i hele regionen og driftes av Helgeland Kraft. Fra den øverste topp til de mange øyene.
Energimontørene må kunne jobbe selvstendig, og de må være gode problemløsere. Energimontørene i Helgeland Kraft må også kunne jobbe under tidvis utfordrende værforhold.
– Vi har mange regler og forskrifter vi må forholde oss til, hele tiden med tanke på sikkerheten til oss selv og våre medarbeidere. Det er også et sosialt yrke da man alltid må være minst to personer på hvert oppdrag, sier Rikke mens hennes medarbeider Kurt tar ”kameratsjekken” på henne.
En kameratsjekk er en forsikring om at medarbeideren sjekker at du har på deg det nødvendige sikkerhetsutstyret.
– Det er også gøy at vi få bruke hodet mye. Man må finne ut av ting selv og se for seg utfordringer som eventuelt kan komme til å dukke opp underveis i prosessen, for å kunne ta hensyn til det på forhånd.
Det er i tillegg varierte arbeidsoppgaver og vi får være mye ute, sier Rikke.
Et høyrisikoyrke
– Det beste med jobben er helt klart arbeidsplassen. Vi får ta del i magiske opplevelser hvor vi kommer tett på naturen, og det er mye natur her ute på Helgelandskysten. Om vinteren er det like spennende som om sommeren. Kanskje mer spennende, for da er det himla glatt i tillegg, sier Kurt som har vært i samme jobb i 29 år.
– Vi får jobbe med så mye forskjellig, så jeg er enda ikke lei. I tillegg blir de ansattes sikkerhet tatt på alvor. Vi foretar alltid sikker miljøanalyse hvor vi gjennomgår alle faremomenter. Det er jo tross alt et høyrisikoyrke, sier Kurt.
Rikke og hennes kvinnelige medarbeider har ofte fått noen bryn til å heve seg når de er ute på oppdrag.
– Spesielt hvis det er bare vi to jentene som kommer. Enkelte er kanskje litt forutinntatte, men vi har fått mange positive tilbakemeldinger også. De andre energimontørene er dessuten veldig positive til å ha oss med i teamet fordi de ser at vi behersker jobben like godt, sier Rikke.
Fakta
Energimontørene:
Hvor mange energimontører er det i Helgeland Kraft?
De vedlikeholder, monterer og reparerer det elektriske nettet, kabler og strømforsyningsanlegg.
De tar seg av stell og ettersyn for å forhindre skader på materiell.
De utfører feilsøking av elektriske anlegg og utstyr.
Reiser stolper og legger kabler.
Monterer lys- og signalanlegg, samt jobber med reparasjoner og vedlikehold på jernbanevogner og andre sporvogner.
Montørene må overholde strenge sikkerhetskrav og forskrifter.