Julen nærmer seg med stormskritt 🎅🎄

Det er høysesong for kos og hygge, god mat, romantiske komedier og gløgg, men det er også dessverre høysesong for boligbrann. Vi er ikke eksperter på dette området, men ifølge elsikkerhetsportalen har de fleste boligbranner en elektrisk årsak og de kunne vært unngått.

Før julen virkelig setter inn oppfordrer vi deg til å lese deg opp på brannfellene som kommer med høytiden vi snart er inne i. Her har vi samlet noen artikler som kan gi deg livsviktig informasjon.

Det er ikke farlig å bruke skjøteledninger hvis du bruker dem på riktig måte. Hele sju av ti nordmenn kobler elektrisk utstyr til skjøteledning som øker sjansen for overbelastning og branntilløp (elsikkerhetsportalen.no). Les mer her om riktig bruk av skjøteledninger.

Julebelysningen har kanskje allerede hengt oppe en stund, men ta deg likevel tid til å se over rådene som elsikkerhetsportalen har å gi for en tryggere julefeiring. Les rådene her.

Det er som skrevet rekordmange boligbranner i årets siste måned. De fleste av dem har elektrisk årsak og kunne vært unngått ifølge DLE (Det Lokale Eltilsynet). Elsikkerhetsportalen har skrevet en fin artikkel om nettopp dette. Ta deg tiden til å lese om hvordan vårt økte strømforbruk i desember fører til økt brannrisiko her.

Gjør deg selv en tjeneste når julen er over

Gjør deg selv en tjeneste når julen skal pakkes ned: gå over julelysene, julestjernen, de elektriske lysestakene og pynten, påse at de ikke har fått for hard medfart i julen og at alt er helt og intakt. Dersom du oppdager noen skader, kast! Pakk lys og lysslynger ned på en ryddig måte. Det er så mye enklere å pakke opp en nøye kveilet lyslenke, enn en som har viklet seg sammen til en stor ball i en gammel handlepose fra nærbutikken. Da sparer du deg for noen Nord-Norske sjarmuttrykk og får du en finere start på julefeiringen til neste år.

Noen få strømsparetips som er fine å ta med seg inn i julefeiringen:

  • Fyll opp vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før den settes på. Den bruker faktisk like mye strøm uansett hvor mye eller lite du har fylt den med.
  • Senk innetemperaturen med èn grad; dette kan spare deg rundt 5% av energiforbruket i din husholdning. Har du noen i familien som er litt kalde av seg kan det passe med et par ullsokker i julegave?
  • Stormluft! Dersom det er litt tung luft inne er det bedre å stormlufte en gang annenhver time enn å ha ett vindu eller to som står oppe på gløtt hele tiden. Et vindu på gløtt gir en kaldtrekk, som tapper gulv og vegger for varme. Ved å sette dører og vinduer på gap i 5 minutter bevarer du fortsatt mye av varmen som ligger lagret i vegger og tak, samtidig som du får frisk luft inn. Stormlufting i 5 minutter er nok til å skifte ut luften i et lokale på 120kvm.
  • Trekk ut stikkontakten på elektriske duppedingser du ikke bruker. Selv om de ikke er i bruk, bruker de fortsatt litt strøm. Hele 60% av strømmen som en telefonlader bruker, bruker den når telefonen ikke er koblet til, kun fordi en ikke trekker ut kontakten. Gjør dette med airfryer’n, brødristeren og varmeovnen når disse ikke er i bruk.

Husk! Den billigste strømmen er den du ikke bruker.

Røykvarslerens dag var 1. desember. Om du ikke fikk med deg dette, anbefaler vi deg at du tar en sjekk av røykvarslerne, samt bytter batteri i disse før julen inntreffer.

En riktig god jul til deg og dine! 🎄🌟